Η αχλαδιά έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Οι καλλιεργούμενες αχλαδιές πολλαπλασιάζονται με σπόρο και στη συνέχεια με εμβολιασμό. Από 4 μέχρι 7 χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου. Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2 βαθμούς. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν 15-25 δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία. Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία (περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής) ,στην Πελοπόννησο (το 27% της παραγωγής) στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | ΔΙΑΘΕΣΗ (Σπορόφυτα & Υποκείμενα) |
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ |
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ |
Κρυστάλια |
Σπορόφυτα και σε κυδωνιά | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
Κοντούλες |
Σπορόφυτα σε 7/9 και σε 1/6 | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Ιούνιος |
Coscia (Κόσια) |
Σπορόφυτα και σε κυδωνιά | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Ιούλιος |
AbateFetel (Αμπάτε Φέτελ) |
Σπορόφυτα και σε κυδωνιά | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
SantaMaria (Σάντα Μαρία) |
Σπορόφυτα και σε κυδωνιά | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
Pasa Κrasana (Πάσα κρασάνα) |
Σπορόφυτα και σε κυδωνιά | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
NashiPear/Apple (Νάσυ Αχλαδόμηλο) Hosui (κουσούϊ) Hosui (Χουσούϊ) |
Σπορόφυτα και σε κυδωνιά | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |