123

Ελιές

Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου. Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή, ή το λιομάζωμα. Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ
(Σπορόφυτα & Υποκείμενα)

Αγιορείτικες

Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Χαλκιδικής

Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Πετραλιά

Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Αμφίσσης

Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Καλαμών

 Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

ΚορωνέΪκες

 Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Μεγάρων

 Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Νυχάκι

 Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

Μανάκι

 Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα
Πατρινιά   Σπορόφυτα και σε Μόσκευμα

 

fytoria-banner