123

Βύσσινα

Η οξύχυμος κερασιά παράγει ξινά κεράσια. Τόσο ξινά, που οι νοικοκυρές για να τα κάνουν γλυκό του κουταλιού χρησιμοποιούν ίσα μέρη ζάχαρης και καρπού. Όταν όμως δέσει το σιρόπι τους, γίνεται το πιο λαχταριστό διακοσμητικό σε παγωτά, όπως το καϊμάκι και η βανίλια, και, όταν αραιωθεί με νερό, ο πιο εύγευστος χυμός. Πρόκειται για τα βύσσινα, που εμφανίστηκαν και θα μείνουν για πολύ λίγο στα οπωροπωλεία, γιατί είναι φρούτα ανόθευτα από βιολογικές μεταλλάξεις και η εποχή της συγκομιδής τους είναι πολύ μικρή. Οπότε, αναζήτησέ τα έγκαιρα! Ξεχωρίζουν από τα κεράσια χάρη στο ανοικτό κόκκινο χρώμα τους. Τα βύσσινα περιέχουν περισσότερα οξέα (κιτρικό και μηλικό) από τα κεράσια, γι αυτό είναι υπόξυνα και ονομάζονται και οξυκέρασα. Έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με τα κεράσια. Τρώγονται ευχάριστα, ραντισμένα με ρούμι ή κονιάκ και πασπαλισμένα με ζάχαρη.Τα κουκούτσια τους περιέχουν υδροκυανικό οξύ, ενώ έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα κεράσια. Είναι ωφέλιμα για όσους πάσχουν από αναιμία, ενώ η βυσσινάδα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον πυρετό.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ
(Σπορόφυτα & Υποκείμενα)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Αγιορείτικες

Σπορόφυτα Αρχές Νοεμβρίου έως τέλη Μαρτίου

Κυπαρισίας

Σπορόφυτα   Αρχές Νοεμβρίου έως τέλη Μαρτίου

Ντόπια Παραδοσιακά

Σπορόφυτα Αρχές Νοεμβρίου έως τέλη Μαρτίου 

fytoria-banner